Varför “fastnar” så många kyrkor vid 200 medlemmar? Vilka områden påverkas och vad behöver förändras när medlemsantalet växer? Hur kan man jobba med ledarskap, lärande och verksamhet? Allt om detta här.
Om “200-gränsen”
”200-gränsen” är ett mytomspunnet organisatoriskt fenomen som innebär att det krävs organisatoriska förändringar och ett nytt tankesätt för att organisationer ska kunna växa över 200 engagerade. Görs inte förändringarna är det stor risk att tillväxten avstannar. Att kalla detta tillväxt-fenomen ”200-gränsen” är egentligen något missvisande. ”Gränsen” representerar snarare ett stadie, eller tillstånd som drabbar de flesta kyrkor när de befinner sig mellan ca 140-225 aktiva deltagare. När en kyrka befinner sig i detta stadie, är den för stor för att fungera väl som en liten församling, men för liten för att fungera väl som en stor församling. Stadiet kännetecknas ofta av stora förändringsbehov på många områden samtidigt. Ofta råder konflikter och oenighet, och det är vanligt med hög stress och utbrändhet bland ledare och pastorer. Enligt församlingsutvecklaren Roy M. Oswald är övergången från att vara färre än 200 till fler än 200 den allra svåraste förändringen en kyrka kommer behöva göra. Detta eftersom de stora fördelarna med att vara en liten församling kommer behöva försvinna för att bereda plats för de nya, och annorlunda, fördelarna som finns i stora församlingar. Förändringen är helt enkel svår eftersom det är två helt olika sätt att “vara” kyrka på, och den bjuder på många utmaningar för både ledare och deltagare.
Om behovet
En av de största anledningarna till att kyrkor inte lyckas växa över 200 är att ledare inte vet hur de ska hantera detta. Det finns en hel del forskning på området, men träning och handledning för pastorer och ledare är mycket begränsad. Både gällande de ledarstilar som krävs i olika storlekar, men också i förändringsledning. En vanlig uppfattning är att en kyrka med 300 medlemmar leds på samma sätt som en kyrka med 150 medlemmar. Detta tankesätt ställer till problem då dessa kyrkor kräver helt olika typer av ledarskap och sätt att organisera sig. Plötsligt kantras kyrkor som länge varit hälsosamma, växande och passionerade av frustration, stagnation och konflikter. Man har inte kunnat förutse vad som kommer hända och har därför inte förberett skiftet. Jag har kommit i kontakt med flera pastorer och församlingsledare från olika traditioner för vilka 200-gränsen är mycket aktuell. Behoven är stora, men jag är övertygad om att förändringsprocesser kan lyckas i mycket större grad än dagslägets ca 30%. Men då krävs kunskap, hårt arbete och hjälp. Därför finns denna sida till, för att utrusta kyrkor att förstå hur tillväxt och förändring hänger ihop, hur man kan se förändring som en möjlighet och inte ett hot, och hur man kan hantera alla dess utmaningar på ett konstruktivt sätt.
För dig och din kyrka
Din församling kan redan nu ta del av en hel del material, inspiration och hjälp som finns tillgänglig. Här nedan hittar du länkar till gratis resurser i form av studier på området, men även kontaktformulär och info om olika tjänster jag erbjuder.
Uppsatser och dokument
Hur man lyckas med förändringsprocesser.
Kandidatuppsats, studie av tre kyrkor i Sverige som lyckats med mycket stora tillväxt-relaterade förändringar under minst en 10-årsperiod.
More Info“200-gränsen”.
Uppsats, varför så många kyrkor "fastnar" vid 200 medlemmar, och vad som kan göras för fortsatt tillväxt.
More InfoUtveckling av kunskapsprocesser i förändringsarbeten.
Uppsats, ledning och utveckling av läroprocesser i organisatoriska förändringsarbeten.
More InfoUppfattningar och utförande av styrning i ideella ungdomsorganisationer.
Uppsats, hur styrning uppfattas och utförs i ideella ungdomsorganisationer.
More Info